In MOF din 24.05.2016 a fost publicat O 1559/2016 privind aprobarea Procedurii de soluţionare a cererilor de restituire a taxei pe valoarea adăugată depuse în condiţiile titlului VII “Taxa pe valoarea adăugată” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi ale titlului VII din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016.
Prin acest ordin se aprobă Procedura de soluţionare a cererilor de restituire a taxei pe valoarea adăugată depuse în condiţiile titlului VII “Taxa pe valoarea adăugată” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi ale titlului VII din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernuluinr. 1/2016.
Procedura se aplică şi cererilor de restituire aflate în curs de soluţionare la data intrării în vigoare a prezentului ordin.
Data intrarii in vigoare: 24.05.2016.
Procedura, pe scurt:
1. Restituirea taxei pe valoarea adăugată se efectuează în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii, cu posibilitatea de prelungire în condiţiile prevăzute de art. 77 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
2. Cererea de restituire se depune de către persoanele care au dreptul să solicite restituirea, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare.
3.(1) Cererea de restituire a taxei pe valoarea adăugată, împreună cu documentaţia prevăzută de dispoziţiile legale în vigoare, se depun la organul fiscal competent, direct la registratură sau la poştă, prin scrisoare recomandată.
3.(2) Organul fiscal competent este:
a) pentru cererile de restituire depuse în condiţiile Normelor privind aplicarea scutirii de taxă pe valoarea adăugată aprobate prin ordine ale ministrului finanţelor publice – organul fiscal desemnat prin respectivele acte normative;
b) pentru celelalte cereri de restituire – organul fiscal competent în a cărui evidenţă fiscală este înregistrat solicitantul.
4. De la registratură, cererea însoţită de documentaţia prevăzută la pct. 3 alin. (1) se repartizează compartimentului cu atribuţii în domeniul soluţionării cererilor de restituire a TVA, denumit în continuare compartiment de specialitate, care înregistrează cererile într-o evidenţă specială, organizată potrivit anexei nr. 1 care face parte integrantă din prezenta procedură.
5. Compartimentul de specialitate analizează cererea şi documentaţia depusă de solicitant, verificând respectarea condiţiilor prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare pentru restituirea TVA, şi întocmeşte Referatul pentru analiza documentară, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezenta procedură.
6.(1) Pe baza constatărilor cuprinse în Referatul pentru analiză documentară, compartimentul de specialitate întocmeşte proiectul Deciziei de restituire a taxei pe valoarea adăugată, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2 la prezentul ordin.
6.(2) Decizia se întocmeşte în două exemplare, se verifică şi se vizează de şeful compartimentului de specialitate şi se înaintează, împreună cu documentaţia şi Referatul pentru analiza documentară, spre aprobare, conducătorului unităţii fiscale.
6.(3) Deciziile de restituire a TVA emise sunt decizii sub rezerva verificării ulterioare, potrivit art. 94 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
7. Decizia de restituire a TVA aprobată se transmite compartimentului de colectare, în vederea compensării şi/sau restituirii, în conformitate cu prevederile art. 167 şi 168 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
8.(1) Compartimentul de colectare, în baza datelor din evidenţa analitică pe plătitor, precum şi a Deciziei de restituire a TVA, întocmeşte Decizia privind compensarea obligaţiilor fiscale şi/sau Nota privind restituirea/rambursarea unor sume, conform formularelor aprobate.
8.(2) Decizia privind compensarea obligaţiilor fiscale şi/sau Nota privind restituirea/rambursarea unor sume se întocmeşte în trei exemplare, se semnează de şeful compartimentului de colectare şi se aprobă de conducătorul adjunct al unităţii fiscale.
8.(3) Decizia privind compensarea obligaţiilor fiscale şi/sau Nota privind restituirea/rambursarea unor sume, aprobată, se transmite, pe bază de borderou, compartimentului de trezorerie în vederea efectuării compensării şi/sau restituirii.
9. După efectuarea compensării şi/sau restituirii compartimentul de trezorerie transmite compartimentului de colectare două exemplare ale deciziei privind compensarea obligaţiilor fiscale şi/sau ale notei privind restituirea/rambursarea unor sume, acestea purtând viza unităţii de trezorerie a statului.
10. Compartimentul de colectare transmite compartimentului de specialitate ambele exemplare ale deciziilor şi ale notei, un exemplar pentru a fi comunicat solicitantului şi un exemplar în vederea arhivării.
11.(1) După operarea datelor privind soluţionarea cererii de restituire în evidenţa specială, compartimentul de specialitate transmite dosarul solicitării compartimentului de gestionare a dosarului fiscal, pentru arhivare.
11.(2) Dosarul solicitării cuprinde:
– cererea solicitantului;
– Referatul pentru analiză documentară;
– Decizia de restituire a TVA;
– Decizia privind compensarea obligaţiilor fiscale şi/sau Nota privind restituirea/rambursarea unor sume.
12. După primirea Deciziei privind compensarea obligaţiilor fiscale şi/sau a Notei privind restituirea/rambursarea unor sume de la compartimentul de colectare, compartimentul de specialitate îl înştiinţează pe solicitant despre modul de soluţionare a cererii, prin transmiterea Deciziei de restituire a TVA, a Deciziei privind compensarea obligaţiilor fiscale şi/sau a Notei privind restituirea/rambursarea unor sume.